Onderhoud

Een geringe investering in preventief onderhoud, betaalt zich terug in de vorm van levensduurverlenging van het rieten dak. Onder preventief onderhoud wordt verstaan het dak bijhouden om te zorgen dat het echte onderhoud zo lang mogelijk kan worden uitgesteld.

Algenontwikkeling heeft een negatieve invloed op de levensduur van het dak. Wanneer een over het riet liggende groene waas overgaat in een groene drab kan dit de droogtijd zo veel verlengen dat het riet in de herfst- en winterperiode (van oktober tot het volgende jaar april) zelfs bijna niet meer droog wordt. Het riet kan dan in zeer korte tijd dramatisch in kwaliteit achteruit gaan. Het riet verslijt niet langer maar verspocht (het wordt zacht en vergaat). Onder de te lang natte buitenkant zal het riet als het ware verstikken. De oplossing hiervoor is het behandelen van het dak tegen begroeiing met algen.
Bij sterk vervuilde daken is het verstandig eerst het dak te scheren. Het scheren gebeurt met een heggenschaar waarmee een klein laagje van het dak wordt geschoren. Daarna wordt het dak bespoten met een biologisch middel wat niet slecht is voor uw tuin.

Mos is minder schadelijk als algen, omdat mossen geen afsluitende laag vormen. Het grootste nadeel van mossen zijn verstopte dakgoten en rommel om het huis. Ook de uitstraling van het rieten dak wordt minder mooi. Mossen kunnen niet door een spuitmiddel verwijderd worden, dit gebeurt handmatig. Het verwijderen van mos op uw dak is een kleine investering. U krijgt er een mooi dak voor terug.

Bij storm- of vogelschade zijn er in eerste instantie zelden grote bedragen mee gemoeid. Ook een scheur in het metselwerk van de nok is zo gerepareerd. Laat men dit na, dan gaat het op die plaats inwateren.

Bij twijfel over de staat van uw dak is het altijd mogelijk om een afspraak met ons te maken. We kunnen dan bespreken wat de beste aanpak is voor zowel het dak als voor u, zodat u lang plezier heeft van uw dak en het betaalbaar blijft.